ALĂPTAREA | SEVA VIEȚII
Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, inclusiv România. Alăptarea este cea mai eficientă modalitate de a oferi copiilor cel mai bun început în viață.
ALĂPTAREA, SCANDALOS DE PROVOCATOARE
Știți de ce femeile atrag atât de mult atenția asupra lor atunci când își fac un decolteu atât de puternic? Bărbații nu își pot lua ochii de la ele și asta pentru că le-au văzut pentru prima dată, fiind foarte mici, s-au hrănit de la sânul lor și astfel au crescut. Și, pentru bărbat această amintire i s-a impregnat în adâncul inimii lui. Copil fiind, acești sâni de mamă au fost cel mai frumos lucru din lume, cel mai iubit, cel mai delicios, cel mai cald. Este amintirea acelui copil care s-a adăpat din seva vieții în speranța că va crește mare.
Au existat multe celebrități care au fost pozate în timp ce alăptau. Vedeți AICI câteva imagini. Despre Miranda Kerr, model Victoria’s Secret, s-a scris suficient încât unii au susținut – despre poza în care își alăptează fiul nou-născut, îmbrăcată într-un halat de baie din satin – că poza este indecentă. Se pare că a făcut furori în privința asta, dar probabil că este cea mai acoperită poză în care Kerr a fost fotografiată vreodată… Totuși, se pare că toate pozele cu ea în neglije și lenjerie Victoria’s Secret erau minunate, dar nu la fel ca această imagine în care ea este aproape complet acoperită cu excepția unui sân din care se hrănea bebelușul său.
O imagine în care o mamă își alăptează pruncul a deveni mai indecentă și mai scandaloasă decât orice altă dezgolire… asta ca să realizăm cât de plini suntem de prejudecăți.
ALĂPTAREA ȘI BENEFICIILE EI
Este necesar să aflăm din ce în ce mai multe beneficii asupra alăptării și să devenim mult mai conștiente de faptul că există multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre această sevă a vieții – numită lapte matern. Am să redau doar câteva în speranța că voi trezi curiozitatea voastră de a le descoperi și pe celelalte. Este un subiect care-mi place tare mult și despre care se poate vorbi și scrie mult timp.
LAPTELE MATERN
- proteina din laptele matern este în mare parte zer, care este mai ușor de digerat decât caseina (proteina principală din laptele de vacă). Proteina din laptele matern are cantități mari de taurină, un aminoacid care are un rol important în dezvoltarea creierului și a ochilor.
- un întăritor al sistemului imunitar, laptele matern transmite continuu milioane de globule albe bebelușului pentru a-l ajuta să lupte împotriva tuturor tipurilor de boli. De asemenea, atunci când mama este expusă la un germen, ea produce anticorpi la acel germen și îi dă acești anticorpi copilului ei prin lapte. Laptele matern conține diferiți factori care împiedică atașarea microbilor și o listă lungă de alți factori antivirali, antibacterieni și antiparazitari.
- dacă un bebeluș contractă o boală la care mama nu a fost expusă anterior, el va transfera acest organism prin salivă la sân, unde anticorpii sunt fabricați la fața locului și apoi trimiși înapoi copilului prin lapte pentru a-l ajuta să facă față… Mamele care își înțarcă copiii de la sân în primul și chiar în al doilea an observă adesea că al lor copil se îmbolnăvește mai mult decât înainte sau chiar pentru prima dată.
- este singurul țesut adult în care au fost descoperite mai multe tipuri de celule stem. Acest lucru este unic și implică multe despre bioactivitatea impresionantă a laptelui matern și beneficiile în consecință pentru sugarul alăptat.
- conține substanțe care îmbunătățesc absorbția mineralelor și vitaminelor.
- are grăsimi care sunt aproape autodigerabile, deoarece laptele matern conține, de asemenea, lipază, o enzimă care descompune grăsimea. Grăsimea este principala sursă de calorii pentru bebeluși, ceva de care bebelușii au nevoie pentru a continua creșterea și dezvoltarea postpartum. Grăsimea din laptele uman conține cantități mari de acizi grași omega-3, importanți pentru dezvoltarea creierului.
- are o mulțime de enzime digestive și, de asemenea, mulți hormoni. Toate acestea contribuie la bunăstarea bebelușului.
BENEFICIILE ALĂPTĂRII PENTRU COPIL
- Șanse mai mici de obezitate – perioadele mai lungi de alăptare reduc foarte mult riscul de a fi supraponderal la vârsta adultă, precum și riscul de obezitate la adolescenți.
- Dinți, ochi și urechi sănătoase – bebelușii hrăniți cu formulă au tendința de a avea un risc mai mare de nealiniere a maxilarului și au mai multe șanse să aibă nevoie de lucrări ortodontice pe măsură ce îmbătrânesc. Alăptarea îmbunătățește dezvoltarea mușchilor faciali, reduce incidența infecțiilor urechii și a problemelor de vedere.
- Sănătate generală – bebelușii alăptați au un risc redus de infecții severe ale căilor respiratorii superioare, respirație șuierătoare, pneumonie și gripă. Au un risc mai mic de diaree, infecții gastrointestinale și constipație. Hrănirea cu formulă prezintă o creștere de patru ori a riscului de SIDS (sudden infant death syndrome), reprezentând sindromul morții subite a sugarului.
- Inteligență – bebelușii alăptați tind să obțină un scor mai mare la testele de IQ și la testele de cogniție. De asemenea, bebelușii alăptați tind să fie mai verticali în lumea corporativă mai târziu în viață. Un studiu recent indică faptul că acei copii alăptați fac față mai bine stresului mai târziu în viață
- Viața ulterioară – bebelușii hrăniți cu formulă au un risc crescut de boli de inimă, diabet juvenil/de tip 1 și scleroză multiplă. Cercetări recente au indicat că alăptarea poate amâna alergiile și astmul. Alăptarea poate juca, de asemenea, un rol în prevenirea bolilor digestive, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn, precum și cancerele din copilărie, inclusiv leucemia. Alte studii indică un risc redus atât pentru eczemă, alergie alimentară, cât și alergie respiratorie – de-a lungul copilăriei și adolescenței.
BENEFICIILE MAMEI
- Mai puțină oboseală – femeile care alăptează spun că sunt mai odihnite, mai puțin stresate și mai mulțumite. Acest lucru se datorează unui număr de factori și includ faptul că: nu este necesar să se pregătească formulă/biberoane, capacitatea de a accesa cu ușurință hrana pentru copil în timpul hrănirii pe timp de noapte (ceea ce permite femeii să facă acest lucru ca a doua natură și să nu se trezească complet), hormonul prolactina se eliberează olfactiv, calmând mama stresată și membrii familiei și promovează un sentiment de bunăstare generală.
- Pierdere în greutate – în timp ce alăptează, femeia va arde peste 500 de calorii suplimentare în fiecare zi. Așadar, dacă nu continuă să „mânânce pentru doi”, alăptarea o poate ajuta să slăbească. Rezerva din jurul taliei unei femei este de fapt un „magazin de lapte”, un depozit de grăsime pe care natura l-a dat femeilor pentru a-și susține producția de lapte în vremuri grele. Femeile care alăptează tind să piardă mai mult din această rezervă, care altfel ar continua să fie o „zonă cu probleme” de-a lungul vieții.
- Sănătatea uterului – Hormonul oxitocină, care este eliberat în corpul mamei în timpul alăptării, ajută pentru a reveni la normal contracția uterului. Pe lângă faptul că femeia își revine mai repede după naștere, este posibil să aibă și o sângerare postpartum mai scurtă. Unele studii sugerează că acest lucru reduce și riscurile uterine mai târziu în viață, inclusiv prolapsul uterin, histerectomiile și altele asemenea.
- Cancerele și sănătatea pe termen lung – Unele studii indică faptul că riscul de a face atât cancer de sân, cât și cancer ovarian este redus prin alăptare. Alte studii indică chiar o incidență mai mică a osteoporozei mai târziu în viață în rândul femeilor care au alăptat.
CE NE SPUNE ȘTIINȚA
Din cele mai vechi timpuri, știm că alăptarea a creat o legătură, a arătat o creștere a inteligenței și a crescut un adult uman puternic și competent. Acum, știința a ajuns din urmă cu cunoștințele noastre înnăscute despre aceste fapte.
Agenția Federală pentru Calitatea și Cercetarea în Asistență Medicală (AHRQ) a publicat un raport care a evaluat cercetările privind alăptarea și sănătatea copiilor. Adunarea datelor a implicat un an și jumătate de parcurgere a peste 9.000 de studii și recenzii, selectându-le pe cele care îndeplineau criterii stricte de calitate. Dr. Ruth Lawrence, care a condus grupul de lucru pentru alăptare al Academiei Americane de Pediatrie (AAP), a declarat că rezultatul este un raport excelent, poate cel mai cuprinzător document privind alăptarea în țările dezvoltate.
Având în vedere acest lucru, raportul a constatat că bebelușii alăptați au fost:
* Cu 64% mai puțin probabil să dezvolte infecții gastrointestinale
* Cu 72% mai puțin probabil de a fi spitalizat pentru boli ale tractului respirator inferior
* Cu 23% până la 50% probabilitatea de a dezvolta infecții ale urechii
* Cu 4% până la 82% probabilitatea de a dezvolta enterocolită necrozantă dacă este prematur
* Cu 36% mai puțin probabil de a muri din cauza sindromului morții subite a sugarului
* Cu 42% mai puțin probabil de a dezvolta dermatită atopică
* Cu 27% până la 40% probabilitatea de a dezvolta astm la începutul copilăriei
* Cu 15% până la 19% probabilitatea de a dezvolta leucemie în copilărie este mai mică
* Cu 19% până la 27% probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 1 este mai mică
* Cu 7% până la 24% probabilitatea de a fi obezi este mai mică
* Cu 39% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2.
Mi-aș dori ca alăptarea să înceapă să crească în popularitate, iar știința să înceapă să ajungă din urmă instinctul matern, că multe ar mai avea de învățat. Accentul ar trebui să se pună pe ajutarea femeilor care doresc să alăpteze, mai degrabă decât să fie blamate cele care aleg să nu o facă.
Alăptarea este o opțiune pentru fiecare femeie care naște, și chiar pentru unele femei care nu au născut recent (părinți adoptivi). Laptele matern este cea mai bună hrană pentru un nou-născut/bebeluş.
Procesul alăptării poate fi inhibat de: introducerea prematură a biberonului sau a suzetei, suplimentarea sau introducerea formulei, medicamentele mamei sau ale bebelușului, recuperarea (după cezariană sau altă intervenție chirurgicală). Evitarea acestor situații, pe cât este posibil, poate crește foarte mult succesul alăptării.
Aproape toate obstacolele legate de alăptare pot fi depășite prin sprijin oferit, o atenție specială, perseverență și încurajare. Este un subiect atât de important încât ne-am îndreptat atenția și asupra lui în cadrul programelor gratuite pe care le-am pus la dispoziție împreună cu echipa Asociației Lio despre care am scris AICI.
Am să revin cu o scurtă istorie despre acest subiect, dar și despre beneficiile spirituale ale alăptării.
Referinte
http://wonderfullymadebelliesandbabies.blogspot.com/
Foto: Fanny Renaud