Top
Descifrarea relațiilor umane - OanaPustiu.com

Relația este ca un seif care așteaptă să fie descifrat pentru a-și arăta adevărata valoare. Viața se desfășoară în jurul relației, de oricare tip ar fi ea. Până și cu sine poți avea o relație. Ea îmbină forțe, energii care dau o dinamică specifică, o mișcare prin intermediul căreia oamenii pot înțelege atât de multe, atât din punct de vedere rațional, cât și emoțional.

Cunoaștem faptul că omul nu reprezintă doar corp fizic. Cum ar putea să reprezinte doar corpul material? Nu, el nu reprezintă doar materie, ci și energie. Și nu avem cum să negăm acest aspect, deoarece există deja multe studii ce demonstrează acest lucru în prezent. Dar cred că oricine ar fi putut să se convingă și singur de acest lucru prin simplu fapt că simte și gândește zilnic. Prin urmare, există un înveliș mental și unul emoțional, pe care le mai găsim sub denumirea de câmpuri.

 

Relațiile care se formează nu sunt supuse deloc hazardului. Mi-amintesc de o vorbă din trecut care spune că oamenii sunt, de fapt, un cumul de idei. Un joc de idei, credințe, aspirații, dorințe și gânduri.

Relaţiile dintre oameni sunt determinate de codificarea câmpurilor lor. Adică de tot ce formează aceste câmpuri, de toate gândurile și emoțiile lor personale, dar și ale familiei și, implicit ale neamului din care face parte, pentru că omul reprezintă extensia propriului neam. Aceste câmpuri conţin programe care determină interacţiunile sale cu lumea şi cu ceilalți oameni.

 

Nu v-ați întrebat niciodată de ce oare anumiți oameni se supără mai mult decât alții, unii invidiază mai mult, alții sunt mai geloși, alții mai lacomi?

Acest cumul de sentimente pe care le are omul față de cei din jur corespunde cu ceea ce se găsește în câmpurile lui. Unii ar spune în karma lui. Dar oricum am denumi-o de un lucru să fim siguri, și anume că suntem capabili să depășim orice. Dar pentru asta este necesar să devenim conștienți de sine și de tot ce se petrece în jurul nostru, de tiparele care ne contureză viața.

Venim la viață însoțiți de programe care conțin atitudini faţă de noi şi faţă de alţi oameni. Programe pe care le împărțim cu alții prin intermediul relației. Programe care se evidențiază foarte bine chiar prin codificarea datelor de naștere.

 

Relațiile umane pot lua diverse forme, de la cele familiale, profesionale, colegiale, amicale, sentimentale până la cele de parteneriat. Întrebările rămase fără răspuns pot fi de la cele mai simple până la cele mai complexe.

 

Nu te simţi iubit(ă), apreciat(ă) şi respectat(ă) în relaţia de cuplu?

Crezi că ai eşuat în “calitate” de mamă/tată sau de soț/soţie?

Nu știi ce îmbunătățiri să aduci pentru ca relațiile tale să funcționeze?

Ai relaţii conflictuale cu soţul, socrii, rudele, colegii, şeful?

Nu știi ce ar trebui să faci pentru a fi un partener ideal în cuplu?

Relația cu copilul tău nu este mulțumitoare?

 

În articolul prezent aduc în discuție câteva elemente ale decodificări unei relații de cuplu, urmând să fie abordate și celelalte tipuri de relații în articole viitoare.

Cuplul este o identitate aparte cu o energie de o anumită calitate, energie ce se poate dezvolta dacă partenerii devin conștienți (sau cel puțin unul din ei) de vulnerabilitățile lor, de resursele pe care le dețin, de mecanismele pe care și le-au construit.

 

RELAȚIA DE CUPLU

În momentul în care programele celor doi parteneri se combină, se naște o nouă configurare, o nouă codificare. Se naște relația. Acum ești tu, el și relația.

Indiferent sub ce formă este ea codificată (și asta se poate afla cu ajutorul intuiției și a calculelor realizate asupra datelor de naștere ale celor doi parteneri) rezultatul are o acuratețe mai mare dacă se pune accentul pe trăirea persoanei. Într-o analiză relațională este importantă trăirea personală. Cum trăiește partenerul aspectele descoperite din calculele întreprinse.

Există o temă a relației ce se cere interpretată. Se face o evaluare, o concluzie și o propunere. Este necesar ca la sfârșitul sesiunii să fie atins scopul, acela de a-ți înțelege mai bine relația (sau fosta relație, pentru a vedea de ce nu a mai funcționat), punctele forte și cele slabe, punctele de interes comune, resursele și provocările întâlnite. Încercări și obstacole ce pot reveni constant în relație, ce se pot amplifica dacă nu sunt conștientizate și soluționate sau care pot conduce în final la destrămarea relației. Înțelegerea are capacitatea de a duce relația la un alt nivel de evoluție.

Este necesar să îți cunoști resursele și să știi cum să faci cel mai bine față provocărilor pentru a îndeplini programul menit relației. Cum spuneam la început, nu degeaba ne întâlnim și formăm un cuplu. Acolo ceva trebuie înțeles, ceva trebuie remediat, ceva trebuie asimilat și integrat. Relația se cere a fi dusă la un alt nivel.

Când ajungi să devii conștient de slăbiciunile cuplului și încercările la care poate fi supus știi ce s-ar putea opune proiectului de viață ce-l are de îndeplinit el. Provocările se cunosc, de descifrează și se transformă. Astfel putem să beneficiem la maxim de toate binecuvântările pe care relația le aduce în viață.

 

DECODIFICAREA, oglinda simbolică a interiorului

În urma diferitelor calcule realizate putem afla informații foarte utile, cum ar fi

 • Ce au de învățat partenerii de la relație?
 • Pe ce se bazează relația?
 • Care sunt nevoile, similitudinile și diferențele partenerilor?
 • Care este compatibilitatea mentală și emoțională?
 • Ce aspecte sunt de îmbunătățit?
 • Care sunt așteptările de la relație?
 • Ce i-a adus împreună și ce-i poate despărți?
 • Care este energia pe care cuplul o emite și cum este perceput el din exterior? Cum comunică acesta cu mediul exterior? Care este cartea de vizită a cuplului? (imaginea pe care o lasă celorlalți și ce le poate aduce cuplul celor din jur)
 • Ce îi lipsește cuplului, ce caută el ca ideal interior?
 • Care sunt preocupările și frământările cuplului (fricile, dorințele, limitările prin care percep partenerii realitatea)?
 • Prin ce se realizează cuplul?
 • Care este proiectul de viață al cuplului; drumul și calea lui?
 • Energiile, forțele cu care trebuie să se confrunte cel mai des cuplul pentru a-și îndeplini menirea.
 • Resursele de care dispune cuplul și provocările, lecțiile pe care le va înfrunta, care odată conștientizate și depășite se pot transforma în calități specifice.
 • Unde întâlnește cel mai frecvent eșecul?
 • Ce primește cuplul de la fiecare partener și ce transmite mai departe?
 • Ce merită toată atenția partenerilor în relație?
 • Cauza dificultăților dar și rezolvarea lor.

 

Și acestea sunt doar câteva aspecte.

 

Blocaje personale

Partenerii vin în relații cu tot felul de răni, de blocaje, de dificultăți – fie ele legate de abandon, de nedreptate, de putere, umilință, respingere, trădare.

Ele se pot manifesta ca supunere, ca blocaj al comunicării, al creativității, feminității sau masculinității, încrederii în sine, dificultatea găsirii unui rost sau rol personal sau social. Este o încercare, un obstacol care va fi absorbit de viitorul cuplu și așteaptă să fie depășit.

 

Nevoia de afectivitate

Fiecare partener are o minimă nevoie de afectivitate și vrea să fie iubit, dorit, văzut. Fiecare are un limbaj de iubire pe care îl comunică, dar care poate fi diferit de limbajul de iubire a partenerului. Pot fi limbaje diferite, nevoi în dragoste total opuse. Unii au mai multă nevoie de tandrețe, de apropiere, de timp petrecut împreună, de comunicare, de încredere, de respect, alții de libertate, de acțiune, de relații sociale, de mai multă disciplină și ordine.

 

Există o cale optimă de a ajunge la inima partenerului. Dacă o cunoști te poate ajuta foarte mult să dezvolți o relație sănătoasă. Toți vrem să știm mai multe despre noi, despre relația noastră, despre aspectele care ne stau împotrivă și despre resursele pe care le primim cu fiecare relație în parte.

 

Împlinirea destinului

Este necesar să se cunoască direcția cuplului, menirea lui. Oare ai realizat-o?  Ești pe drumul care te împlinește? Oare s-au înțeles bine încercările și resursele? Dacă nu s-au înțeles bine provocările, rezistențele, dificultățile, nevoile celuilalt, este greu să fie îndeplinită menirea.

Există un flux energetic care ar trebui să curgă armonios. Vedem unde se blochează și care sunt cauzele. Afli cu ce este nevoie să te confrunți mereu în relație. Și asta te ajută să nu mai iei totul atât de personal, pentru că nu totul este despre tine, nu totul se învârte în jurul tău. Nu toate au legătură directă cu tine. Dar toate te implică pe tine și merită să le descoperi.

 

RELAȚII DE CUPLU DIN TRECUT, PREZENT SAU VIITOR

Se pot analiza relații din prezent, din trecut sau viitor.

Relațiile din trecut te pot ajuta să descoperi ceea ce nu ai îndeplinit, înțeles pentru a nu mai repeta aceeași greșeală. Pentru că ceea ce nu s-a înțeles revine în altă formă într-o relație viitoare, dar revine și cu un grad mai mare de intensitate.

Relațiile din prezent te ajută să știi cum să te clădești, să te zidești frumos, în conștiință de cauză. Să știi care sunt cauzele obstacolelor întâlnite, ce le determină să apară la viață și ce ai tu de înțeles pentru a reuși să duci relația la un alt nivel de evoluție. Un nivel în care iubirea, respectul, înțelegerea își vor găsi liniștea.

Relațiile din viitor (cu un posibil partener) te ajută să știi dinainte cu ce te vei confrunta, să cunoști dinamica relației ce are posibilitatea de a se forma, ce este nevoie să înțelegi și cum să te pregătești pentru a clădi o relație frumoasă.

Din experiențele tale de viață, din ceea ce ai preluat din familia și neamul tău, din darurile pe care le-ai primit la naștere și încercările pe care le ai de înfruntat, poți afla ceea ce aduci tu în relație, ce-i dai tu partenerului dar și ce primești de la el, cu ce vine el în relație, ce îți aduce el ție. Ceea ce nu ai reușit să transcenzi singur în relație, poți realiza prin partener, sau îl poți susține pe el cu aspectele luminoase care apar în harta cuplului.

 

Dacă ești interesat să îți descifrezi propria relație te aștept să povestim.

 

Foto: Nathan Dumlao

Citește o interpretare a unui caz AICI.

posteaza un comentariu